Xiaochi - puzzle online
Xiaochi (chiński: 小吃; pinyin: xiǎochī; dosłownie: „małe jedzenie ”) to ważna kategoria chińskich i tajwańskich potraw ulicznych, powszechnie spotykanych w etnicznie chińskich regionach Han na całym świecie. Xiaochi to znaczne przekąski, które można spożywać razem lub z bardziej obfitymi daniami, takimi jak hiszpańskie tapas lub bliskowschodnie lewantyńskie meze, lub samodzielnie jako lekki posiłek lub przekąskę, jak francuski wola.
Xiaochi nie są zwykle gotowane w domach, ani nie są wyraźnie widoczne w menu bardziej formalnych restauracji (chociaż kilka dań z wielodaniowego bankietu może być xiaochi). Zamiast tego są ulicznym jedzeniem sprzedawanym na targach w specjalnych straganach lub w małych restauracjach, które specjalizują się w kilku, a nawet jednym Xiaochi. Nocne targi są szczególnie znane ze swoich specjalnych produktów spożywczych xiaochi. Tutaj, xiaochi są podawane jako przeprowadzki lub czasami przy małych stolikach z taboretami do siedzenia. Tajwański krytyk kulinarny Shu Kuo-chih opisuje Xiaochi jako „ jedzenie z ulicznego straganu, sklepu, a nawet restauracji, która jest w małych porcjach i nigdy nie mogłaby być uważana za„ kwadratowy posiłek ”. W Nowym Jorku mówi:„ gorący psy lub nachos mogą być xiaochi. ” Dim sum ? Zdecydowanie. "Xiaochi są bardzo lokalne, a w niektórych przypadkach rynki jednego miasta, a nawet jeden konkretny rynek lub restauracja, mogą zasłynąć z określonego rodzaju jedzenia. Miasto często staje się znane z tego jedzenia, a nazwa miasta może być używana jako identyfikator lub atrybut jakości (np.