superfruit - puzzle online

Superfood – termin marketingowy wykorzystywany do określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, rzekomo bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.

Termin po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w czasopiśmie „Nature Nutrition” w 1998. Określenie to szybko stało się wykorzystywanym hasłem w artykułach, pojawiających się w gazetach i czasopismach, które miały za zadanie poszerzyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz zaleceń dietetycznych. Bardzo szybko pojęcie super żywności zostało wykorzystane przez marketingowców i przemysł spożywczy, tak, aby ich produkty były bardziej atrakcyjne dla klientów.

Definicja

Nie ma jednej definicji charakteryzującej superfood. Słownik Oxford English opisuje superfood jako " żywność bogatą w składniki odżywcze uważane za szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia", natomiast słownik Merriam-Webster pomija wszelkie odniesienia do zdrowia i definiuje je jako "super składnik odżywczy żywności, pochodzący z witamin, minerałów, błonnika, przeciwutleniaczy i / lub składniki odżywcze".

Zwolennicy terminu określają superfood jako nieprzetworzone produkty spożywcze, którym przypisywane są cudowne właściwości; które dostarczają do organizmu znaczne ilości witamin, minerałów, substancji bioaktywnych, enzymów, aminokwasów, kwasów tłuszczowych omega -3. Według nich mają one działanie antyoksydacyjne, chronią organizm przed wieloma chorobami, oraz posiadają właściwości lecznicze w przypadku raka, chorób serca, osteoporozy czy miażdżycy a także zwiększają długość życia. Jednak Cancer Research UK zajmująca się wspieraniem badań na temat raka twierdzi, że superfood "to tylko narzędzie marketingowe", tłumacząc, iż zdrowa i zbalansowana dieta może zmniejszyć ryzyko raka, ale nie istnieje jedno konkretne jedzenie, które samodzielnie zniweluje takie ryzyko.

Inna próba zdefiniowania superfood zakłada, że w ten sposób nazwać można żywność, którą cechuje wyjątkowo duża ilość mikroskładników odżywczych, przypadająca na każde 100 kcal produktu.

Wiśnie ? puzzle onlineTruskawka puzzle onlineMniam jagoda puzzle onlineBorówka amerykańska puzzle onlineRubiny, jedzenie puzzle onlinejagody puzzle onlineczerwona malina w misce na białym tle puzzle onlineUkładanka — Światowy Dzień Książki_CQL22 puzzle onlineczerwona malina w misce na białym tle puzzle onlinemelon kiwi jabłko winogrono jagoda banan puzzle onlineCZARNY RÓŻ puzzle onlineŚwieże wiśnie puzzle onlineJagody świeże puzzle onlineczerwone okrągłe owoce na czarnej powierzchni puzzle onlinedelikatny puzzle onlineCzerwone i białe kwiaty w obiektywach przesunięcia tilt puzzle onlineStos truskawek puzzle onlineGranat ... puzzle onlineDwa brązowe okrągłe owoce na białej powierzchni puzzle onlinepuzzle z pomidorami puzzle online