Sugar paste - puzzle online
Lukier z pastą cukrową jest bardzo słodkim jadalnym ciastem cukrowym, zwykle wytwarzanym z sacharozy i glukozy. Czasami określa się go mianem gumy cukrowej lub pasty z gumy, ale nie należy go mylić z pomadką. Może być stosowany do pokrywania ciast, do formowania foremek i tworzenia dekoracji do ciast i wielu innych zastosowań.
Pasta cukrowa całkowicie się stwardnieje, dlatego idealnie nadaje się do tworzenia większych dekoracji tortowych, które powstają na torcie lub większych kwiatów. W przeciwieństwie do tego, krem z ciasta pozostanie bardziej miękki i będzie bardziej idealny dla mniejszych figurek lub kwiatów.
Jedną z największych zalet komercyjnych odmian jest to, że zazwyczaj można je przechowywać przez dłuższy czas. W zależności od tego, jak świeży jest produkt, można go przechowywać nawet przez rok. Wady wersji domowej są takie, że nie przechowuje się tak długo, jak wersja komercyjna, i bardzo trudno jest zrobić czystą białą pastę. W większości przypadków ciasto i tak będzie zabarwione, więc nie stanowi to problemu. Wersja komercyjna jest często łatwiejsza w użyciu, chociaż wyniki osiągnięte w wersji domowej są dość odpowiednie.