Mleko migdałowe - puzzle online
Mleko migdałowe – zamiennik mleka krowiego stworzony z pasty migdałowej, która była również podstawą wielu dań kuchni średniowiecznej. W przeciwności do mleka krowiego nie zawiera laktozy, ani cholesterolu, dlatego może być używany jako jego substytut. Jest to rodzaj mleka, które pojawia się w wielu przepisach średniowiecznych na potrawy wielkopostne, lub innych jako zastępnik mleka krowiego.
Historia
W średniowieczu mleko migdałowe miało nazwę zlatynizowaną: amygdalate. Było powszechnie spożywane w krajach europejskich od Półwyspu Iberyjskiego do Azji Wschodniej. W średniowieczu mleko migdałowe było znane zarówno w świecie chrześcijańskim jak i islamskim.
Średniowieczna książka kucharska nazywana Viandier (napisana przez Guillaume Tirel alias Taillevent w latach 1375 do 1380) przeznaczona dla francuskich szefów kuchni królewskiej królów Karola V i Karola VI posiada przepis na mleko migdałowe.
Przed wpływami pochodzącymi z środkowych Chin po Chińskiej wojnie domowej, mleko migdałowe było bardzo popularne na Tajwanie, nawet bardziej niż mleko sojowe.
Skład
100 ml mleka zawiera:
- 0,4 g białka,
- 0,1 g węglowodanów,
- 1,1 g tłuszczów,
- 0,4 g błonnika,
- 0,05 g sód,
- 120 mg wapnia,
- 0 g cholesterolu.
Witaminy:
- E - 1,80 mg
- D2 - 0,75µg
- ryboflawina – 0,21mg
Wartość energetyczna w 100 ml: 13 kcal.