Yi mein - puzzle online
Yi mein (chiński: 伊 麵; pinyin: yī miàn; kantoński Yale: yī mihn) to odmiana płaskich kantońskich makaronów jajecznych wykonanych z mąki pszennej. Są znane ze swojego złotożółtego koloru i cech do żucia. Lekko gryząca i lekko gąbczasta konsystencja makaronu wynika z wody sodowej używanej do wyrobu ciasta (w przeciwieństwie do zwykłej niegazowanej wody), która jest następnie smażona i suszona w płaskie, przypominające ciasto, suszone cegły.
Przygotowanie
Makaron Yi mein dostępny w sklepach spożywczych został wstępnie ugotowany przez maszyny w taki sam sposób, jak powstają nowoczesne makarony instant. Makaron można ugotować na wiele sposobów. Najpierw gotuje się je, a następnie można je mieszać smażone lub stosować w zupach lub sałatkach. Dobry makaron zachowuje swoją elastyczność, pozwalając makaronowi się rozciągnąć i pozostać gryzącym.
Dania
Makaron Yi mein można spożywać bezpośrednio lub stosować w różnych potrawach:
Zwykły yi mein
Zwykły yi mein z chińskim szczypiorkiem (韮黃)
Suszone smażone yi mein (乾燒 伊 麵), często dostarczane jest z chińskim szczypiorkiem i grzybami shiitake
Mięso Kraba Yi Mein (蟹肉 伊 麵)
Homar yi mein (龍蝦 伊 麵), czasem podaje się go z serem w Hongkongu.
Yi mein z czarnymi grzybami i bakłażanem
Yi mein w zupie
I fu mie, suszony smażony makaron yi mein podany w sosie z warzywami z kurczaka lub krewetek.
Tradycje
Kiedy Yi mein jest spożywany w urodziny, jest ogólnie nazywany makaronem Longevity lub Sau mein (壽麵 / 寿面). Chiński przedrostek „long” (長壽 麵 / 长寿 面) jest również dodawany jako prefiks reprezentujący „long life”.















































