Viennoiseries (francuska wymowa: [vjɛnwazʁi], „rzeczy wiedeńskie”) to pieczywo z ciasta drożdżowego w sposób podobny do chleba lub z ciasta francuskiego, ale z dodatkiem składników (szczególnie jajek, masła, mleka, śmietana i cukier ) nadające im bogatszy, słodszy charakter, zbliżający się do ciasta. Ciasto jest często laminowane. Viennoiseries są zazwyczaj spożywane na śniadanie lub jako przekąski.
Przykłady obejmują: rogaliki; Chleb wiedeński i jego francuski odpowiednik, często ból w kształcie bagietek; Brioche ; pain au chocolat; ból au lait; ból rodzynki aux; Chouquettes; Duńskie wypieki ; bugnes; i chausson aux pommes, francuska nazwa obrotu jabłek.
Popularność wiedeńskich wypieków we Francji rozpoczęła się od wiedeńskiej piekarni otwartej przez Augusta Zanga w 1839 roku. Pierwsze użycie wyrażenia „pâtisseries viennoises” pojawia się w książce francuskiego autora Alphonse Daudet, Le Nabab z 1877 roku. ciasto francuskie, aby je przynieść, przyszło jednak później i jest to francuska, a nie wiedeńska metoda.