Torshi - puzzle online
Torshi (arabski: مخلل mukhallal, perski: ترشى torshi; kurdyjski: ترشى Tirşîn, tirşî, trshin; turecki: turşu; grecki: τουρσί toursi; bułgarski: туршия turshiya; bośniacki, chorwacki, serbski: turšija / туршија; albański: turshi hebrajski: חמוצים, khamusim) to marynowane warzywa z kuchni wielu krajów bałkańskich i bliskowschodnich. Słowo turşu ostatecznie wywodzi się z perskiego tursh, co oznacza "kwaśny". W językach tureckich, takich jak turecki i azerbejdżański, jest pisany turşu.
Torshi jest powszechne w odmianach kuchni Bliskiego Wschodu, takich jak kuchnia arabska, kuchnia turecka i kuchnia irańska. Iran szczyci się ogromną różnorodnością setek różnych typów torsów, zgodnie z regionalnymi zwyczajami i różnymi wydarzeniami. W niektórych rodzinach posiłek nie jest uważany za kompletny bez miski torshi na stole. W kuchni bułgarskiej najpopularniejszymi typami są tsarska trushiya ("królewska marynata") i selska trushiya (" wiejska marynata"). Toursi to tradycyjna przekąska ( meze ) do arak, rakı, ouzo, tsipouro i rakia. W niektórych regionach woda torsi (turşu suyu) jest również pitna i bardzo popularna w Turcji.
Sprawienie, że torshi w domu jest nadal powszechną tradycją w miesiącach jesiennych, nawet w miastach.