Smak słodki - puzzle online
Smak słodki jest jednym z pięciu podstawowych smaków. Jest powszechnie uznawany za przyjemny. Zazwyczaj kojarzy się z nim jedzenie bogate w proste węglowodany, mimo że istnieją inne, zarówno naturalne jak i sztuczne, składniki które są równie słodkie już przy dużo niższych stężeniach, co pozwala na używanie ich jako nisko-kalorycznych substytutów cukru. Cukier może zastąpić m.in. sacharyna, aspartam, ksylitol czy acesulfam K. Niektóre związki, choć same w sobie nie są słodkie, poprawiają percepcję tego smaku.
Badania chemosensoryczne wykrywania smaku rozpoczęły się dopiero w ostatnich latach. Wielopunktowa teoria połączeń jest najnowszym teoretycznym modelem odczuwania smaku słodkiego. Zakłada ona istnienie wielu połączeń między receptorem a substancją.
Studia wykazują, że reakcja na słodkość ma swoje początki już w najwcześniejszych stadiach istnienia życia na Ziemi. Wskazuje na to zjawisko chemotaksji na przykład u bakterii roślin motylkowych takich jak E. coli.