Siomay - puzzle online
Siomay (również Somay), to indonezyjska kluska na parze z warzywami podawana w sosie orzechowym. Pochodzi z chińskiego Shumai. Jest uważany za lekki posiłek podobny do chińskiego Dim Sum, ale ma kształt stożka. Tradycyjnie jest wytwarzany z wieprzowiny, ale z przyczyn halal często zastępowany jest rybim mięsem tenggiri (wahoo). Czasami do przygotowania siomay można również użyć innych rodzajów owoców morza, takich jak tuńczyk, makrela i krewetka. Inne dodatki do siomay to gotowana na parze kapusta, ziemniaki, gorzka tykwa, jajko na twardo i tofu. Siomay jest krojony na kawałki wielkości kęsa i polany sosem orzechowym, słodkim sosem sojowym, sosem chili i odrobiną soku z limonki.
Pochodzenie i odmiany
Siomay jest wszechobecny w indonezyjskich miastach. Można go znaleźć w ulicznych straganach z jedzeniem, wagonach turystycznych, sprzedawcach rowerów i restauracjach. Podobnie jak bakso, lumpia i pempek, siomay był pod wpływem chińskiej kuchni indonezyjskiej.