Pomidor z Pachino (IGP) jest włoskim owocowe i warzywne (gatunki botaniczne Lycopersicum esculentum Mill) o chronionym oznaczeniu geograficznym z prowincji Syrakuzy i Ragusa.
Warzyw nie należy tradycyjnego rolnictwa wyspa nie jest odmianą wprowadzony w 1989 roku przez międzynarodową nasion izraelski Hazera Genetics, dla którego zostało wydane przez wspomagana markerem selekcji. Na niektórych obszarach Włoch warzywo jest również znane jako pendolino.
Obszar produkcyjny
IGP przewiduje produkcji „Tomato Pachino” rośnie obszar, który obejmuje całą gmina Pachino Capo Passero, oprócz części gminach Noto (SR) i Ispica (RG), spadające w południowo-wschodniej części Sycylii.
Cultivar
Specyfikacja Pomidor klasyfikacji Pachino IGP i ochrona czterech odmian pomidora, wszystkie z różnych cech i przeznaczone są do różnych segmentów rynku. Są typy mają wysoki stopień w skali Brixa, o niezwykłej odporności na pozbiorowej i jasny i atrakcyjny kolor.
IGP cherry
Charakterystyczny dla „wiśni” wygląd klastra w jodełkę z okrągłym owoców, małe, przez idealnego koloru i wysokiego stopnia Brix.
Costoluto IGP
Duże owoce, estetycznie bardzo atrakcyjne, z zaznaczonymi żebrami, bardzo ciemnozielone i jasnozielone. Jest to najstarsza odmiana. Produkowany jest przez cały rok iz tego powodu zyskał przychylność konsumpcji krajowej poprzez zastąpienie okrągłej sałatki zimą.