Ogórki spreewaldzkie - puzzle online
Ogórki spreewaldzkie (niem. Spreewälder Gurken) - kiszone lub marynowane ogórki, charakterystyczne dla regionu Spreewaldu w Brandenburgii ( Niemcy ). Ogórki spreewaldzkie posiadają oznaczenia pochodzenia geograficznego produktów rolnych w Unii Europejskiej.
O tradycji przyrządzania ogórków w rejonie Lübbenau wspominał już w 1870 Theodor Fontane. Uprawie ogórków w rejonie Spreewaldu sprzyjały zawsze bardzo żyzne, urodzajne gleby, idealnie nadające się pod sadzenie tego warzywa. Proces kiszenia przeprowadza się w specjalnych beczkach i trwa on nawet kilka tygodni. Dodawane są wtedy różnego rodzaju przyprawy, a ich paleta jest często tajemnicą zakładu lub rodziny, która wytwarza konkretną markę. Są to najczęściej koper, chrzan, cebula, ale także bazylia, cytryna, wiśnie, wino, a nawet liście orzecha. Specyficznym rodzajem są tzw. Senfgurken (z dodatkiem musztardy ), wytwarzane z dużych, żółtych odmian.