manakish - puzzle online

Manakish, również manakish, manaeesh lub manakeesh lub w formie pojedynczej man'ousheh lub mankousheh ( arab. مناقيش manāqīsh; czasem nazywane معجنات mu'ajjanāt „ ciasto ”) jest popularnym jedzeniem lewantyńskim składającym się z ciasta z tymiankiem, serem lub mielonym mięso. Podobnie jak pizza, może być krojony lub składany i może być podawany na śniadanie lub lunch. Słowo manaqish to liczba mnoga arabskiego słowa manqūshah (od czasownika naqasha „rzeźbić, rzeźbić”), co oznacza, że ​​po zwinięciu ciasta opuszki palców są naciskane w celu utworzenia małych zanurzeń do polewy Tradycyjnie kobiety piekły rano ciasto we wspólnym piekarniku, aby zapewnić rodzinie codzienne potrzeby w zakresie chleba i przygotowywały w tym czasie mniejsze porcje ciasta z różnymi dodatkami na śniadanie. Manakish są popularne na całym Lewancie, i można go również znaleźć w sąsiednich regionach i ośrodkach emigracji lewantyńskiej.

Za'atar ( arab. زعتر ZAH-tər), „tymianek”, manaqish bi'l za'atar). Najpopularniejsza forma manakish używa jako dodatków jako za'atar (zmielony tymianek, oregano, majeranek lub niektóre ich kombinacje, zmieszane z prażonymi ziarnami sezamu, solą i innymi przyprawami, takimi jak sumak ). Za'atar miesza się z oliwą z oliwek i rozprowadza na cieście przed upieczeniem w piekarniku. Jest to ulubione przygotowanie śniadania w kuchni lewantyńskiej. Jest również podawany jako część mezu lub jako przekąska ze szklanką miętowej herbaty i sera feta z boku.

Ser ( arab. جبنة, jubnah). Istnieją trzy główne rodzaje sera stosowane do manakish: „Akkāwī ( arab. عكاوي), Sfatit (hebrajski: צפתית) i Kashkaval ( arab : قشقوان).