Malaysian cuisine - puzzle online
Kuchnia malezyjska składa się z tradycji kulinarnych i praktyk stosowanych w Malezji i odzwierciedla wieloetniczny skład populacji. Ogromną większość populacji Malezji można z grubsza podzielić na trzy główne grupy etniczne: Malajów, Chińczyków i Hindusów. Pozostała część składa się z rdzennych ludów Sabah i Sarawak we wschodniej Malezji, Orang Asli z Półwyspu Malajskiego, Peranakanu i eurazjatyckich gmin kreolskich, a także znacznej liczby zagranicznych robotników i emigrantów.
W wyniku historycznych migracji, kolonizacji przez obce mocarstwa i jej położenia geograficznego w szerszym regionie macierzystym, styl kulinarny Malezji w czasach obecnych jest przede wszystkim melanżem tradycji od malajskich, chińskich, indyjskich, indonezyjskich i etnicznych obywateli Bornei, z od ciężkich do lekkich wpływów kuchni tajskiej, portugalskiej, holenderskiej i brytyjskiej, by wymienić tylko kilka. Doprowadziło to do powstania symfonii smaków, czyniąc kuchnię malezyjską wysoce złożoną i różnorodną.
Ponieważ Peninsular Malaysia ma wspólną historię z Singapurem, często można znaleźć wersje tego samego dania po obu stronach granicy niezależnie od miejsca pochodzenia, takie jak laksa i ryż z kurczaka. Również ze względu na bliskość, historyczne migracje i bliskie więzi etniczne i kulturowe, Malezja dzieli kulinarne więzi z Indonezją, ponieważ oba narody często dzielą pewne potrawy, takie jak satay, rendang i sambal.