Hard candy - puzzle online
Twardy cukierek lub gotowany słodki to cukier cukrowy otrzymany z jednego lub więcej syropów na bazie cukru gotowanych do temperatury 160 ° C (320 ° F) w celu wytworzenia słodyczy. Wśród wielu twardych odmian cukierka są cukierki kijowe, takie jak trzcina cukrowa, lizaki, anyżowe skręty i błony de Cambrai.
Najtrudniejsze cukierki to prawie 100% cukru. Przepisy na twarde cukierki mogą używać syropów z sacharozy, glukozy, fruktozy lub innych cukrów. Powstały również wersje bez cukru.
Gdy mieszanka syropowa osiągnie docelową temperaturę, urządzenie do wytwarzania cukierków usuwa ją ze źródła ciepła i może dodawać kwas cytrynowy, barwnik spożywczy i niektóre środki smakowo-zapachowe, takie jak ekstrakt roślinny, olejek eteryczny lub substancja zapachowa. Mikstura z syropu, która jest teraz bardzo gruba, można wlać do formy lub tacy w celu schłodzenia. Gdy syrop jest wystarczająco chłodny, aby go obsłużyć, można go złożyć, zrolować lub uformować w pożądane kształty. Po schłodzeniu gotowanego syropu nazywa się go twardym cukierkiem, ponieważ staje się sztywny i łamliwy, gdy zbliża się do temperatury pokojowej.