Gelato - puzzle online
Gelato (włoska wymowa: [dʒelaːto]) to lody wykonane w stylu włoskim. Gelato to po prostu włoskie słowo oznaczające lody, ale po angielsku oznacza ono specjalnie włoskie lub włoskie lody.
Gelato jest wytwarzany z bazy mleka, śmietanki i cukru oraz aromatyzowany purée z owoców i orzechów i innych środków aromatyzujących. Na ogół ma mniej tłuszczu niż inne rodzaje lodów. Gelato zwykle zawiera mniej powietrza i więcej przypraw niż inne rodzaje mrożonych deserów, nadając mu gęstość i bogactwo, które odróżniają go od innych lodów.
Włoskie prawo wymaga, aby gelato zawierało co najmniej 3,5% tłuszczu mlecznego. W Stanach Zjednoczonych nie ma prawnej definicji standardowej dla lodów, ponieważ istnieją lody, które muszą zawierać co najmniej 10% tłuszczu mlecznego.
Gelato może być podawane w dowolny sposób, w jaki są lody, w tym kubek, rożek, kanapka, ciasto, ciasto lub na patyku.