Cream cheese - puzzle online
Twarożek to miękki, łagodny smak świeżego sera wytwarzany z mleka i śmietany. Stabilizatory, takie jak guma z nasion chleba świętojańskiego i karagen, są zwykle dodawane do produkcji przemysłowej.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków określa ser śmietanowy jako zawierający co najmniej 33% tłuszczu mlecznego o zawartości wilgoci nie większej niż 55% i zakresie pH od 4,4 do 4,9. Podobnie, zgodnie z kanadyjskim prawem żywnościowym, ser śmietankowy musi zawierać co najmniej 30% tłuszczu mleka i maksymalnie 55% wilgoci. W innych krajach jest inaczej definiowany i może wymagać znacznie większej zawartości tłuszczu.
Ser śmietankowy nie jest naturalnie dojrzewający i ma być spożywany na świeżo, więc różni się od innych miękkich serów, takich jak Brie i Neufchâtel. Jest bardziej porównywalny pod względem smaku, tekstury i metod produkcji z Boursinem i Mascarpone.