Corn on the cob - puzzle online
" Kukurydza na kolbie" (znana regionalnie jako " kukurydza biegunowa", " kukurydza ", "słodka tyczka", " masło pop" lub "długa kukurydza ") to termin kulinarny używany do ugotowanego ucha świeżo zebranej kukurydzy z odmiany słodka kukurydza. Słodka kukurydza jest najczęstszą odmianą kukurydzy spożywaną bezpośrednio z kolby. Ucho jest zbierane, gdy bielmo znajduje się w "stadium mlecznym", tak że ziarna są nadal miękkie. Uszy kukurydzy są gotowane na parze lub gotowane, zazwyczaj bez ich zielonych łuski lub pieczone razem z nimi. Łuski są w każdym przypadku usunięte przed podaniem.
Kukurydza na kolbie jest zwykle spożywana, gdy jest jeszcze ciepła. Jest często doprawiony solą i masłem przed podaniem. Niektórzy goście używają specjalistycznych szaszłyków, wciskanych w końce kolby, aby trzymać ucho podczas jedzenia, nie dotykając gorących i lepkich ziaren.