Ciambella - puzzle online
Ciambelle (Ciambella, singular) to włoskie ciasta typu bundt, które różnią się w zależności od regionu, w tym niektóre pikantne odmiany.
Wiele regionów zarejestrowało jeden lub więcej rodzajów ciambelli na oficjalnej liście tradycyjnych produktów spożywczych, w tym:
Kalabria
cuddrurieddru, słodki smażony pączek z mąki i gotowanych ziemniaków, zwykle robiony na Boże Narodzenie.
Kampania
graffa, słodki smażony pączek z mąki i ziemniaków, przykryty cukrem pudrem, często najlepiej spożywa się go z grilla, bardzo miękki.
Emilia-Romagna
ciambella ferrarese, pieczony pączek z mąki, cukru, jaj i masła. Pierwotnie wielkanocne danie.
Lacjum
ciambella a canclo, "gate donut" o skomplikowanym kształcie rozety, wyprodukowanym przy użyciu anyżu i lokalnego wina.
ciambella all'acqua, " pączek z wodą", tak zwany, ponieważ jest najpierw gotowany w wodzie, a następnie pieczony.
ciambella ellenese, mały, w kształcie węzła pączek zrobiony z cynamonu i pokryty wodą różaną.
Marche
ciambella frastagliata, "postrzępiony pączek ", sporządzony z mistrà (anyżkowo-aromatyczny napój alkoholowy ) i dużą ilością jajek, które gotuje się, suszy szmatką, kroi na pół i piecze, aż będzie chrupiąca.