Yellow onion - puzzle online
Brązowa cebula lub żółta cebula (Allium cepa L.) to odmiana suchej cebuli o silnym smaku. Mają zielono- biały, jasnożółty lub biały wewnątrz, jego warstwy papierkowej skóry mają żółtobrązowy lub bladozłoty kolor.
Jest wyższa w zawartości siarki niż biała cebula, co nadaje mu mocniejszy, bardziej złożony smak.
Od czasu roku uprawia się kilkanaście odmian żółtej cebuli. Różnią się one zawartością odżywczą, ale zawierają kwercetynę (flawanol).
Żółta cebula jest zwykle dostępna przez cały rok, uprawiana od wiosny do jesieni, a następnie przechowywana przez resztę roku. Jest to najczęściej uprawiana cebula w północnej Europie i stanowi 90% cebuli uprawianej w Stanach Zjednoczonych. Powinny być przechowywane w chłodnej temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu. Dłuższe przechowywanie wymaga zawinięcia w papier i umieszczenia w lodówce. Cięte lub obrane cebule również muszą być przechowywane w plastiku w lodówce, ale będą trwały tylko kilka dni.