Yakisoba - puzzle online
Yakisoba (japoński: 焼 き そ ば [jakiꜜsoba]), dosłownie "smażona kasza gryczana", to japońskie danie z makaronem. Chociaż soba oznacza grykę, makaron yakisoba jest w rzeczywistości wytwarzany z mąki pszennej i zazwyczaj jest przyprawiony smakiem przypominającym sos ostrygowy. Danie po raz pierwszy pojawiło się w stoiskach żywności w Japonii na początku XX wieku.
Przygotowanie
Yakisoba jest przygotowywany przez smażenie makaronu pszennego w stylu ramen (zwanego także "chińskim makaronem" with 麺) z wieprzowiną o drobnej wielkości i drobno pokrojonymi warzywami, takimi jak kapusta, cebula, kiełki fasoli i marchew. O smaku z sosem yakisoba, solą i pieprzem. Można go podawać z różnymi dodatkami, takimi jak aonori (proszek z wodorostów), beni shōga (rozdrobniony imbir marynowany), katsuobushi (płatki rybne) i majonez.
Obsługa
Yakisoba jest najczęściej podawany na talerzu jako danie główne lub przystawka. Innym popularnym sposobem przygotowania i serwowania yakisoby w Japonii jest ułożenie makaronu w bułkę pokrojoną w środku w stylu hot doga, a na wierzchu nakryć majonezem i kawałkami marynowanego imbiru. Nazywany yakisoba-pan (pan znaczy chleb ) jest powszechnie dostępny w konbini (sklepy convenience).
Czasami japoński udon jest używany jako zamiennik chińskiego soba i nazywany yakiudon.