White bread - puzzle online
Pane di Laterza to tradycyjny chleb Laterza, małej gminy w prowincji Taranto, w Apulii, w południowo-wschodnich Włoszech. Robiony jest z mąki durum z wodą, solą i zakwasem. Jest produkowany głównie w Laterzy, ale można go również znaleźć w sąsiednich gminach. Włoskie Ministerstwo Rolnictwa, Żywności i Leśnictwa uznało go za tradycyjny produkt żywnościowy (Prodotto Agroalimentare Tradizionale PAT) w Apulii.
Początki
Rolnictwo zawsze było fundamentem gospodarki Laterzy. Pierwsze dowody użycia zbóż do produkcji chleba pochodzą z V wieku p.n.e. Orkisz i jęczmień były najczęściej używane, przede wszystkim do tego, co nazywało się focaccia. Po okresie rzymskim przez kilka stuleci produkcja chleba była przeznaczona tylko dla szlachetnych ludzi, którzy mogli prowadzić piekarnię. W dzielnicy zwanej obecnie „Fornaci” (piece, które po włosku oznaczają również piekarnie), znaleziono starożytny piec na chleb. Działał do XVIII wieku i należał do feudatorskiego..
W latach 50. piekarniami zarządzały tylko cztery kobiety : piekarz i trzy robotnice.





























