Syrop (z arabskiego شراب sherab – napój, via łacina sirupus) – gęsta, lepka ciecz o dużej zawartości cukru. Syrop jest trudny do przelania z naczynia do naczynia, ciągnie się w długie nitki.
Typy syropów
Syropy cukrowe - stężony roztwór cukru w postaci gęstej lepkiej cieczy najczęściej wykorzystywany w przemyśle cukierniczymSyropy owocowe - zawiera 64 - 67 % cukru, jest produktem przemysłu owocowego. Otrzymywany jest przez gotowanie soku owocowego z cukrem w proporcji 1:2. Najczęściej syropy owocowe produkowane są z malin, truskawek i wiśni.
Cukier inwertowany
Syropy cukiernicze (Syropy skrobiowe) głównie syropy maltodekstrynowe, maltozowe (syrop słodowy jęczmienny, maltoza jest stosowany do słodzenia piwa i chleba), glukozowe (syrop ziemniaczany, cukier skrobiowy płynny - otrzymywany z ziemniaków w syropiarniach), fruktozowe, glukozowo-fruktozowe, fruktozowo-glukozowe HFCS otrzymywane najczęściej ze skrobi kukurydzianej.
inne syropy: miód sztuczny i naturalny, melasa,
Syropy w medycynie
w medycynie: płynna postać leku przeznaczona do podawania doustnego, charakteryzująca się słodkim smakiem oraz zwiększoną lepkością i gęstością.
Syropy sporządza przez zawieszenie lub rozpuszczenie substancji leczniczej w stężonym (45–66,7%) roztworze sacharozy (ewentualnie innych cukrów). Rozpuszczalnikiem jest najczęściej woda lub wyciągi roślinne, soki owocowe albo ich mieszaniny.
W postaci syropu podaje się często leki dla dzieci.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.