Syrop - puzzle online

Syrop (z arabskiego شراب sherab – napój, via łacina sirupus) – gęsta, lepka ciecz o dużej zawartości cukru. Syrop jest trudny do przelania z naczynia do naczynia, ciągnie się w długie nitki.

Typy syropów

Syropy cukrowe - stężony roztwór cukru w postaci gęstej lepkiej cieczy najczęściej wykorzystywany w przemyśle cukierniczymSyropy owocowe - zawiera 64 - 67 % cukru, jest produktem przemysłu owocowego. Otrzymywany jest przez gotowanie soku owocowego z cukrem w proporcji 1:2. Najczęściej syropy owocowe produkowane są z malin, truskawek i wiśni.

Cukier inwertowany

Syropy cukiernicze (Syropy skrobiowe) głównie syropy maltodekstrynowe, maltozowe (syrop słodowy jęczmienny, maltoza jest stosowany do słodzenia piwa i chleba), glukozowe (syrop ziemniaczany, cukier skrobiowy płynny - otrzymywany z ziemniaków w syropiarniach), fruktozowe, glukozowo-fruktozowe, fruktozowo-glukozowe HFCS otrzymywane najczęściej ze skrobi kukurydzianej.

inne syropy: miód sztuczny i naturalny, melasa,

Syropy w medycynie

w medycynie: płynna postać leku przeznaczona do podawania doustnego, charakteryzująca się słodkim smakiem oraz zwiększoną lepkością i gęstością.

Syropy sporządza przez zawieszenie lub rozpuszczenie substancji leczniczej w stężonym (45–66,7%) roztworze sacharozy (ewentualnie innych cukrów). Rozpuszczalnikiem jest najczęściej woda lub wyciągi roślinne, soki owocowe albo ich mieszaniny.

W postaci syropu podaje się często leki dla dzieci.

Słodkie marzenia lody puzzle onlineSłoik Nutelli puzzle onlineŚliczne lody Sundae puzzle onlinePrzepis na domowe gofry puzzle onlineŁaijska królowa lody sundae puzzle onlineNajwiększe lody Sundae puzzle onlineFrancuskie tosty❤️❤️❤️❤️. puzzle online