Sloppy joe - puzzle online
Niedbały Joe to kanapka składająca się z mielonej wołowiny lub wieprzowiny, cebuli, sosu pomidorowego lub ketchupu, sosu Worcestershire i innych przypraw, podawana na bułce hamburgerowej. Danie powstało w Stanach Zjednoczonych na początku XX wieku.
Historia
Amerykańskie książki kucharskie z początku i połowy XX wieku oferują wiele niedbałych przepisów typu „Joe”, choć są one nazywane różnymi nazwami: tosty deviled hamburgery, posiekane kanapki z mięsem, hiszpańskie hamburgery, hamburger a la creole, wołowina mironton i hiszpański styl mielonej wołowiny.
Marilyn Brown, dyrektor Consumer Test Kitchen w HJ Heinz w Pittsburghu, mówi, że ich badania w Carnegie Library sugerują, że początki niechlujnego joe leżą w „luźnych kanapkach z mięsem” sprzedawanych w Sioux City w stanie Iowa w latach 30-tych i były dziełem kucharza o imieniu Joe.References do niechlujnych joes jak kanapki zaczynają się w 1940 roku. Jednym z przykładów z Ohio jest reklama Coshocton Tribune z 1944 roku pod nagłówkiem „Dobre rzeczy do jedzenia” mówi „Sloppy Joes” - 10c - Pochodząca z Kuby - Poprosisz o więcej - The Hamburg Shop ”i gdzie indziej na tej samej stronie, „Hap przedstawia tę nową kanapkę w The Hamburg Shop - Sloppy Joes - 10c”. Termin niechlujny joe miał wcześniejszą definicję dowolnej taniej restauracji lub lunchu serwującego tanie jedzenie szybko lub typu casual. Firmy spożywcze zaczęły produkować pakowane niechlujny sos joe, taki jak Manwich, w latach 60-tych.
Wariacje
Kilka odmian niechlujnego joe istnieje w Ameryce Północnej. W Quebecu w Kanadzie kanapki z duszoną mieloną wołowiną, takie jak pain à la viande i pain fourré gumbo, zazwyczaj podaje się na bułkach z hot dogami. Podobna kanapka, „ dynamit ”, istnieje w okolicach Woonsocket, Rhode Island, i wyróżnia się użyciem cebuli, papryki, a czasami selera. Duszone kanapki z mięsem są również powszechne w kilku innych tradycjach kulinarnych. Rou jia mo z chińskiej prowincji Shaanxi składa się z duszonej wieprzowiny, wołowiny lub jagnięciny na parze bułki. Pasztet Keema z kuchni indyjskiej wykorzystuje bułkę chlebową wypełnioną keemą, mielonym, duszonym, curry mięsnym. Jako substytut mielonej wołowiny można użyć mielonego indyka lub teksturowanego białka roślinnego.