Sloppy joe - puzzle online

Niedbały Joe to kanapka składająca się z mielonej wołowiny lub wieprzowiny, cebuli, sosu pomidorowego lub ketchupu, sosu Worcestershire i innych przypraw, podawana na bułce hamburgerowej. Danie powstało w Stanach Zjednoczonych na początku XX wieku.

Historia

Amerykańskie książki kucharskie z początku i połowy XX wieku oferują wiele niedbałych przepisów typu „Joe”, choć są one nazywane różnymi nazwami: tosty deviled hamburgery, posiekane kanapki z mięsem, hiszpańskie hamburgery, hamburger a la creole, wołowina mironton i hiszpański styl mielonej wołowiny.

Marilyn Brown, dyrektor Consumer Test Kitchen w HJ Heinz w Pittsburghu, mówi, że ich badania w Carnegie Library sugerują, że początki niechlujnego joe leżą w „luźnych kanapkach z mięsem” sprzedawanych w Sioux City w stanie Iowa w latach 30-tych i były dziełem kucharza o imieniu Joe.References do niechlujnych joes jak kanapki zaczynają się w 1940 roku. Jednym z przykładów z Ohio jest reklama Coshocton Tribune z 1944 roku pod nagłówkiem „Dobre rzeczy do jedzenia” mówi „Sloppy Joes” - 10c - Pochodząca z Kuby - Poprosisz o więcej - The Hamburg Shop ”i gdzie indziej na tej samej stronie, „Hap przedstawia tę nową kanapkę w The Hamburg Shop - Sloppy Joes - 10c”. Termin niechlujny joe miał wcześniejszą definicję dowolnej taniej restauracji lub lunchu serwującego tanie jedzenie szybko lub typu casual. Firmy spożywcze zaczęły produkować pakowane niechlujny sos joe, taki jak Manwich, w latach 60-tych.

Wariacje

Kilka odmian niechlujnego joe istnieje w Ameryce Północnej. W Quebecu w Kanadzie kanapki z duszoną mieloną wołowiną, takie jak pain à la viande i pain fourré gumbo, zazwyczaj podaje się na bułkach z hot dogami. Podobna kanapka, „ dynamit ”, istnieje w okolicach Woonsocket, Rhode Island, i wyróżnia się użyciem cebuli, papryki, a czasami selera. Duszone kanapki z mięsem są również powszechne w kilku innych tradycjach kulinarnych. Rou jia mo z chińskiej prowincji Shaanxi składa się z duszonej wieprzowiny, wołowiny lub jagnięciny na parze bułki. Pasztet Keema z kuchni indyjskiej wykorzystuje bułkę chlebową wypełnioną keemą, mielonym, duszonym, curry mięsnym. Jako substytut mielonej wołowiny można użyć mielonego indyka lub teksturowanego białka roślinnego.

Chili Serowy Pies puzzle onlineNiechlujna kanapka Joe puzzle onlineHot dogi na obiad puzzle online