Sheep milk cheese - puzzle online
Ser Idiazabal odpowiada serowi opracowanemu w Kraju Basków i Nawarrze (z wyjątkiem gmin należących do Doliny Roncal), w całości z mlekiem owczym z ras Latxa i Carranzana. Jest to tłusty ser o minimalnej dojrzałości 60 dni, od 1 do 3 kg na jednostkę, prasowany i niegotowany.
Jest uznawany za europejskie dziedzictwo gastronomiczne. [1]
Funkcje
Cylindryczny kształt z zasadniczo płaskimi powierzchniami
Wysokość od 8 do 12 cm
Ma średnicę od 10 do 30 cm
O wadze od 1 do 3 kg
Kora jest twarda, jasnożółta dla wędzonych i ciemnobrązowa dla wędzonych.
Pasta jest zwarta, o zmiennym kolorze: od białej do żółtawej kości słoniowej, zdolna do prezentowania małych oczu nierównomiernie rozmieszczonych i małych.
Procent tłuszczu jest nie mniejszy niż 45% w stosunku do E.S.
Suchy ekstrakt co najmniej 55%.
pH między 4,9 a 5,5.
Całkowite białko musi wynosić co najmniej 25 w stosunku do E.S.
Smak
Smak sera Idiazabal jest intensywny, „wypełnia usta ”, zrównoważony, czysty i zgodny z wyraźnym charakterem „dojrzałego mleka owczego” oraz pewnym naturalnym smakiem podpuszczki, o ile dojrzał wystarczająco długo. Ma ostry ton i nie może być goryczy. Jego zasolenie jest średnie.
Po degustacji pozostawia trwały posmak swojego charakterystycznego smaku.



























