Pancit - puzzle online
W kuchni filipińskiej pancit są kluskami. Makaron został wprowadzony na Filipiny na początku przez chińskich filipińskich osadników w archipelagu, i przez wieki zostały w pełni przyjęte do lokalnej kuchni, z których obecnie istnieją liczne warianty i typy. Termin pancit wywodzi się z Hokkien pian usiądź (chiński: 便 ê 食; Pe̍h-ōe-jī: piān-ê-si̍t lub chiński: 便 食; pinyin: biàn shí), co dosłownie oznacza "wygodną żywność ". Różne rodzaje makaronów można znaleźć w filipińskich supermarketach, które można następnie ugotować w domu. Dania z makaronu są również standardowym posiłkiem w lokalnych restauracjach. Zakłady żywnościowe specjalizujące się w makaronach są często nazywane panciterami.
Nancy Reyes Lumen z filipińskiego Centrum Dziennikarstwa Śledczego pisze, że zgodnie z chińską tradycją kulinarną, makaron powinien być spożywany na urodziny. Są zatem powszechnie podawane podczas obchodów urodzin, a chińskie restauracje na Filipinach często zawierają "urodzinowe kluski" wymienione w ich menu. Ostrzega jednak, że skoro "kluski reprezentują długie życie i dobre zdrowie ", nie wolno ich przecinać, ponieważ mogłoby to "zepsuć symbolikę".
Pancit jest pochodną typu makaronu (-ów), które pochodzą z Chin, ale pancit, który jest inny we własnym aspekcie wywodzący się z Filipin. Fakt, że pancit jest spożywany i część kultury filipińskiej oznacza, że najprawdopodobniej została przeniesiona z osadników pochodzących z Chin lub Azji Wschodniej.