Pâtisserie - puzzle online
Pâtisserie (wymawiane [pɑtisʁi]) to rodzaj francuskiej lub belgijskiej piekarni, która specjalizuje się w wypiekach i słodyczach, a także określeniu dla tego rodzaju żywności, w języku angielskim często używanym bez akcentu. W obu krajach jest to prawnie kontrolowany tytuł, który może być wykorzystywany tylko przez piekarnie, które zatrudniają licencjonowanego maître pâtissier w języku francuskim, meester banketbakker w języku niderlandzkim, Konditormeister w języku niemieckim (główny cukiernik). W języku holenderskim często słowo banketbakkerij jest używane w sklepie i banketgebak dla produktu.
We Francji i Belgii pâtissier jest cukiernikiem, który ukończył długi proces szkoleniowy, zazwyczaj staż i zdał egzamin pisemny. Często spotykane we współpracy z boulangerie w języku francuskim, bakkerij w języku niderlandzkim, Bäckerei w języku niemieckim (piekarnia), pâtisseries są częstym widokiem w miastach i wioskach we Francji i Belgii. Ciastka i inne słodkie produkty można kupić w pâtisserie.