Nutrition - puzzle online
Dietetyka – nauka medyczna o żywieniu człowieka zdrowego i chorego zajmująca się:
zasadami żywienia człowieka zdrowego
zasadami żywienia człowieka chorego
oceny stanu odżywienia
oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia
zapobiegania chorobom zależnym od żywienia
kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania
biochemicznymi podstawami żywienia
prowadzenia edukacji żywieniowej
psychologią żywienia
technologiami gastronomicznymi.
Często dietetyka mylona jest z technologią żywności. Dietetyka jest nauką medyczną, która wyspecjalizowała się w kierunku racjonalnego odżywiania człowieka chorego jak i zdrowego. Dietetyka zajmuje się oceną wpływu choroby na stan odżywienia pacjenta, oraz wpływu odżywiania na wyniki leczenia chorób.
Dietetyka powiązana jest ściśle z:
medycyną
farmakologią
bromatologią
chemią żywności
biologią i mikrobiologią
psychologią
Podział dietetyki:
dietetyka kliniczna
dietetyka sportowa
Edukacja :
uczelnie wyższe - kierunek: dietetyka (możliwość uzyskania tytułów naukowych: licencjat, magister, doktor, profesor ).