Macaron - puzzle online
Macaron (ma-kə-RON, francuska wymowa: [makaʁɔ]) lub macaroon (ma-kə-ROON) to słodka konfitura na bazie bezy zrobiona z białka jajka, cukru pudru, cukru pudru, proszku migdałowego lub zmielonego migdału, i barwniki spożywcze. Poza Francją typowy macaron jest prezentowany z ganache, buttercream lub dżemem nadziewanym pomiędzy dwoma takimi ciasteczkami, podobnymi do ciastek typu sandwich.
Nazwa pochodzi od włoskiego słowa macarone, maccarone lub maccherone, beza. Słodycze charakteryzują się gładkim, kwadratowym blatem, falistym obwodem - określanym jako " stopa " (lub "pied") - i płaską podstawą. Jest lekko wilgotny i łatwo rozpływa się w ustach. Macarons można znaleźć w wielu różnych smakach, od tradycyjnych (malinowych, czekoladowych) po nietypowe (foie gras, matcha ).
Powiązany makaronik kokosowy jest często mylony z macaronem. W języku angielskim niektórzy piekarze przyjęli francuską pisownię macaronu dla elementu beza, aby odróżnić te dwa. W artykule na ten temat, profesor Stanford profesor językoznawstwa i informatyki Dan Jurafsky opisuje, jak te dwie słodycze mają wspólną historię i zauważa, że francuskie słowa kończące się na "-on", które zostały zapożyczone na język angielski w 16 i 17 wieku są zwykle pisane z "-oon" (na przykład: balon, rysunek, pluton). W tym artykule, podczas gdy w większości używają terminu "macaron" dla pozycji na bezie, prof.