Lekach - puzzle online
Federalna ustawa o żywności, lekach i kosmetykach (ang. Federal Food, Drug, and Cosmetic Act, FFDCA, FDCA, FD&C) – akt prawny uchwalony przez Kongres Stanów Zjednoczonych w 1938 roku, dający Agencji Żywności i Leków prawo nadzorowania bezpieczeństwa żywności, leków i kosmetyków.
Spis treści
Ustawa ma dwadzieścia rozdziałów:
I. Krótki tytuł (Short Title)
II. Definicje (Definitions)
201(f) – żywność (obejmuje gumy do żucia)
201(g) – lek
201(h) – urządzenie medyczne
201(s) – chemiczny dodatek do żywności
201(ff) – suplement diety
III. Czyny zabronione i kary (Prohibited Acts and Penalties) – klauzule prawa karnego i prawa cywilnego
IV. Żywność (Food)
V. Leki i urządzenia medyczne (Drugs and Devices)
VI. Kosmetyki (Cosmetics)
VII. Ogólny nadzór (General Authority)
IX. Import i eksport (Imports and Exports)
X. Różne (Miscellaneous)
Barwienie żywności
W poniższej tabeli podano substancje dopuszczone do obrotu jako barwniki spożywcze. Oprócz nich istnieją substancje, których można używać do barwienia wyłącznie kosmetyków oraz leków do stosowania zewnętrznego.