Kaiseki - puzzle online
Kaiseki (懐 石) lub kaiseki-ryōri (懐 石 料理) to tradycyjny wielodaniowy japoński obiad. Termin ten odnosi się również do zbierania umiejętności i technik, które pozwalają na przygotowanie takich posiłków i jest analogiczny do zachodniej kuchni haute. Istnieją dwa rodzaje tradycyjnych japońskich stylów posiłków zwanych kaiseki lub kaiseki-ryōri. Pierwszy, w którym kaiseki jest zapisane jako 会 席, a kaiseki-ryōri jako 会 席 料理, odnosi się do zestawu menu wybranych potraw serwowanych na indywidualnej tacy (do każdego członka zgromadzenia). Drugi, napisany jako 懐 石 i jako 懐 石 料理, odnosi się do prostego posiłku, który gospodarz zgromadzenia chanoyu podaje gościom przed uroczystą herbatą, i jest również znany jako cha-kaiseki (茶 懐 石). Nouvelle cuisine prawdopodobnie inspirowano się zasadami kaiseki. == Pochodzenie == Znaki kanji 懐 石 używane do pisania kaiseki dosłownie oznaczają „kamień kieszeni pazura”. Uważa się, że te kanji zostały włączone przez Sen no Rikyū (1522–1591), aby wskazać oszczędny posiłek serwowany w surowym stylu chanoyu (japońska ceremonia parzenia herbaty). Pomysł zrodził się z praktyki, w której mnisi zen powstrzymywali głód, wkładając ciepłe kamienie do przednich fałd szat, blisko brzucha. Zanim te kanji zaczęły być używane, kanji do pisania słowa były po prostu wskazaniami, że kuchnia była na spotkanie (get 席 料理). Oba zestawy kanji pozostają w użyciu do dziś, aby napisać słowo; autorytatywny japoński słownik Kōjien opisuje „kuchnię na spotkanie” jako posiłek na bankiet, gdzie głównym napojem jest sake (japońskie wino ryżowe), a „boso-kamień” jako prosty posiłek serwowany w chanoyu.