Hard dough bread - puzzle online
Chleb razowy koprzywieński – rodzaj chleba razowego, regionalny produkt piekarski, charakterystyczny dla gminy Barwice (powiat szczecinecki), 1 lipca 2008 wpisany na polską listę produktów tradycyjnych (zgłaszającą była Kazimiera Kula ).
Historia
Tradycja wypieku wywodzi się z okresu po II wojnie światowej. W Koprzywnie osiedli mieszkańcy dawnych wschodnich terenów Rzeczypospolitej. Chleb, przygotowywany wspólnie, z połączenia różnych receptur, stanowił podstawę wyżywienia rodzin w tym czasie. Od początku lat 60. XX wieku chleb wypiekany jest w oparciu o ujednoliconą recepturę, zgodnie z zaleceniami starszych mieszkańców, w piecach chlebowych zbudowanych w 1909 i 1926, z użyciem starych dzieży i kolibek. Do wytwarzania chleba stosuje się surowce pochodzące z gospodarstw miejscowych. Do opalania pieców wykorzystuje się mieszane drewno : iglasto- liściaste z domieszką drewna jabłoni i wiśni lub gałązek bukowych, celem uzyskania odpowiedniego aromatu i koloru pieczywa. Zmiana proporcji drewna świerkowego i sosnowego daje jaśniejszy lub ciemniejszy kolor chleba. Chlebem koprzywieńskim witano ważnych gości odwiedzających miejscowość, wręczano go parom młodym i gościom w trakcie dożynek.