Frozen dessert - puzzle online
Mrożony deser to ogólna nazwa deserów sporządzanych przez zamrażanie płynów, półstałych, a czasem nawet stałych. Mogą być oparte na aromatyzowanej wodzie (goleniu, lodzie, sorbetach, szyszkach śnieżnych itp.), Na przecierach owocowych (takich jak sorbet ), na mleku i śmietanie (większość lodów), na kremach (zamrożony krem i trochę lodu kremy), na mus ( semifreddo ) i inne.
W Kanadzie i gdzie indziej termin ten jest często używany na imitacji lodów, które nie spełniają swojej prawnej definicji (np. Melloryna).
W Indiach niektóre firmy takie jak Hindustan Unilever zostały znalezione sprzedając mrożony deser z olejów roślinnych, a nie te produkowane z Pure Milk. Zgodnie z przepisami indyjskimi, lody, które są wytwarzane z stałych składników mleka, ale zawierają tłuszcz nie-mleczny, są klasyfikowane i oznaczone jako mrożone desery w Indiach.