Warzywa kapustne są warzywami z rodziny Brassicaceae (zwanych także Cruciferae), z wieloma gatunkami, gatunkami i odmianami hodowanymi do produkcji żywności, takimi jak kalafior, kapusta, rzeżucha ogrodowa, bok choy, brokuły, brukselka i podobne zielone warzywa liściaste. Rodzina przyjmuje alternatywną nazwę (Cruciferae, New Latin for "cross-bearing") z kształtu kwiatów, których cztery płatki przypominają krzyż.
Dziesięć z najczęstszych warzyw krzyżowych spożywanych przez ludzi, znanych potocznie w Ameryce Północnej jako rośliny okopowe oraz w Wielkiej Brytanii i Irlandii jako "kapustne", występuje w jednym gatunku ( Brassica oleracea); nie są one rozróżniane od siebie taksonomicznie, tylko przez kategorię ogrodniczą odmian uprawnych. Liczne inne rodzaje i gatunki w rodzinie są również jadalne. Warzywa kapustne są jedną z dominujących roślin spożywczych na świecie. Są bogate w witaminę C i błonnik rozpuszczalny i zawierają wiele składników odżywczych i fitochemicznych.