Cooked rice - puzzle online
Ryż gotowany odnosi się do ryżu gotowanego na parze lub w wrzątku. Terminy na parze ryż lub gotowany ryż są również powszechnie stosowane. Można stosować dowolny wariant azjatyckiego ryżu (odmiany Indica i Japonica), afrykańskiego ryżu lub dzikiego ryżu, kleistego lub nie-kleistego, długo-, średnio- lub krótkoziarnisty, dowolnego koloru. Ryż do gotowania może być pełnoziarnisty lub mielony.
Ugotowany ryż służy jako baza dla różnych smażonych potraw ryżowych (np. Chǎofàn, khao phat), misek / talerzy ryżowych (np. Bibimbap, chazuke, ryż curry, dal bhat, donburi, loco moco, panta bhat, ryż i fasola, ryż i sos), kaszki ryżowe (np. congee, juk), kulki ryżowe / rolki (np. gimbap, onigiri, sushi, zongzi), a także ciastka ryżowe i desery (np. mochi, tteok, yaksik).