Buffet - puzzle online
Bufet (UK:, US: z francuskiego: kredens ) to system serwowania posiłków, w którym żywność jest umieszczana w miejscu publicznym, gdzie goście zazwyczaj służą. Bufety są oferowane w różnych miejscach, w tym hotelach, restauracjach i wielu wydarzeniach towarzyskich. Restauracje w formie bufetu zazwyczaj oferują posiłki typu "wszystko, co możesz zjeść" (AYCE) za ustaloną cenę. Bufety zwykle mają kilka gorących potraw, więc termin "zimny bufet" (patrz Smörgåsbord) został opracowany w celu opisania formatów pozbawionych gorących potraw. Gorące lub zimne posiłki w formie bufetu zazwyczaj obejmują naczynia i przybory, ale bufet z palcami to zestaw produktów, które są małe i łatwe do spożycia tylko ręcznie, w tym babeczki, plasterki pizzy, produkty na kije koktajlowe itp.
Podstawową cechą różnych formatów bufetu jest to, że goście mogą bezpośrednio przeglądać jedzenie i od razu wybrać, które potrawy chcą zjeść, i zazwyczaj mogą również zdecydować, ile jedzą. Bufety są skuteczne w przypadku dużej liczby osób naraz i często są widoczne w instytucjach, takich jak konwencje biznesowe lub duże firmy.