Berry - puzzle online
Jagoda to mały, mdły i często jadalny owoc. Jagody są zazwyczaj soczyste, zaokrąglone, jaskrawo zabarwione, słodkie lub kwaśne i nie mają kamienia ani pestki, chociaż może występować wiele pestek lub nasion. Typowymi przykładami są truskawki, maliny, jagody, czerwone porzeczki i czarne porzeczki. W Wielkiej Brytanii owoce miękkie są terminem ogrodniczym dla takich owoców.
Naukowe użycie określenia "jagoda" różni się od zwykłego użycia. W terminologii naukowej jagoda jest owocem wytwarzanym z jajnika pojedynczego kwiatu, w którym zewnętrzna warstwa ściany jajnika rozwija się w jadalną część mięsną (owocnię). Definicja obejmuje wiele owoców, które nie są powszechnie znane jako jagody, takie jak winogrona, pomidory, ogórki, bakłażany (oberżyny) i banany. Owoce wykluczone przez botaniczną definicję to truskawki, maliny i jeżyny, które są owocami kruszywa, i morwy, które są wielorakimi owocami. Mówi się, że roślina z jagodami jest bacciferous lub baccate.
Podczas gdy wiele jagód jest jadalnych, niektóre są trujące dla ludzi, takich jak zabójcze psiankowate i szkarłatki.