Arrosticini - puzzle online
Puzzle online Arrosticini
Arrosticini to klasa tradycyjnej kuchni Abruzzese z włoskiego regionu Abruzzo. Arrosticini (rustelle lub arrustelle w lokalnych dialektach; znane również jako spiedini lub spiducci) są zazwyczaj wytwarzane z kastrowanego mięsa owczego lub jagnięcego, krojonego na kawałki i przebijanego szpikulcem. Gotuje się go na ruszcie o typowo wydłużonym kształcie, zwanym furnacella, ponieważ przypomina rynnę. Istnieją dwa główne rodzaje arrosticini: wytwarzane przemysłowo, składające się z sześciennych kawałków mięsa o boku 1 cm (1 / 2,5 cala) na szaszłykach o maksymalnej długości 10 cm (4 cale); oraz te wykonane ręcznie, dla których mięso kroi się nożem na kawałki o różnych rozmiarach, naprzemiennie na szpikulcu z kawałkami tłuszczu owczego. Arrosticini pochodzą z pożywienia spożywanego przez pasterzy i innych mieszkańców górzystych obszarów w Abruzji w wioskach Castilenti, Civitella Casanova, Carpineto i Villa Celiera, którzy byli przyzwyczajeni do jedzenia jeszcze mniej wyrafinowanego jedzenia niż twarde mięso owcze. Arrosticini często towarzyszą plastry chleba namoczonego w oliwie z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia (pane 'onde). Tradycyjnym dodatkiem do napojów jest wino Montepulciano d'Abruzzo. Tradycyjnie arrosticini są spożywane przez ściąganie mięsa kawałek szaszłyka kawałek po kawałku za pomocą zębów.