Antipasto - puzzle online
Antipasto (liczba mnoga antipasti) to tradycyjne pierwsze danie formalnego włoskiego posiłku. Typowe składniki tradycyjnego antipasto to wędliny, oliwki, peperoncini, grzyby, anchois, serki karczochów, różne sery (np. Provolone lub mozzarella), marynowane mięsa i warzywa w oleju lub occie.
Zawartość antipasto różni się znacznie w zależności od kuchni regionalnej. Zupełnie możliwe jest znalezienie różnych preparatów ryb morskich i tradycyjnych wędlin południowych (np. Soppressata lub "nduja") na południu Włoch, podczas gdy w północnych Włoszech będzie zawierać różne rodzaje wędlin i grzybów, a zwłaszcza w pobliżu jezior, preparaty słodkowodnych ryb. Sery w nich zawarte również różnią się znacznie między regionami i tła, i obejmują twarde i miękkie sery.
Wielu porównuje antipasto do przystawek, ale antipasto podawane jest na stole i oznacza oficjalny początek włoskiego posiłku. Może być również określany jako starter lub przystawka.