Affogato - puzzle online
Affogato (włoski dla "utopionych") to włoski deser na bazie kawy. Zwykle przyjmuje postać gałki lodów waniliowych lub lodów zwieńczonych lub "utoniętych" gorącym espresso. Niektóre odmiany obejmują również ujęcie amaretto, bicerinu lub innego likieru.
Choć restauracje i kawiarnie we Włoszech kategoryzują affogato jako deser, niektóre restauracje i kawiarnie poza Włochami kategoryzują je jako napoje. Od czasu do czasu dodaje się kokos, jagody, plaster miodu i wiele smaków lodów.
Według Oxford English Dictionary "affogato" weszło do języka angielskiego w 1992 roku.
Podczas gdy recepta na affogato jest mniej lub bardziej standardowa we Włoszech, składająca się z gałki lodów waniliowych zakończonych zastawem espresso, w europejskich i amerykańskich restauracjach występują różnice. Szef kuchni Jamie Oliver sugeruje użycie gałek lodów waniliowych posypanych prażonymi migdałami, ciastkami amaretti lub biscotti, oblanych pekanami i prażoną kawą Arabica. Sugeruje także umieszczenie resztek świątecznych deserów, takich jak mus czekoladowy, tarta, placek lub pudding pod gałką lodów.