Bird's eye chili - puzzle online
Chatka ptasiego oka, chili ptasie oko, chili ptaka, chile de árbol, piri piri lub tajski chili to papryka chili, odmiana z gatunku Capsicum annuum, powszechnie występująca w Etiopii i Azji Południowo-Wschodniej. Często mylony jest z podobnym chili pochodzącym z gatunku Capsicum frutescens, odmiana "siling labuyo". Owoce Capsicum frutescens są ogólnie mniejsze i charakterystycznie wskazują na niebo. Chilli z ptasiego oka można również znaleźć w Indiach, szczególnie w Mizoram, Meghalaya, Assam i Kerala. Jest stosowany w tradycyjnych potrawach kuchni Kerala. Odmiana ta występuje również na obszarach wiejskich Sri Lanki (znanej jako kōcci, කොච්චි), gdzie jest używana jako substytut zielonej chilli. Jest również głównym składnikiem samchi, sałatki przyrządzonej ze świeżo zeskrobanego mielonego orzecha kokosowego z chilisem z ptasiego oka i doprawionym sokiem z soli i limonki. Jest szeroko stosowany w kuchni tajskiej, malezyjskiej, singapurskiej, laotańskiej, khmerskiej, indonezyjskiej i wietnamskiej.