Czajka (Vanellus vanellus)

7.5 JUSTYNA 9 2020-04-05
Czajka (Vanellus vanellus) puzzle
9
55
0:09
0

Czajka zwyczajna. Tryb życia i zachowanie
W okresie godowym samce wykonują akrobacje podczas lotu. Zaniepokojone - atakują wroga. Do Polski przylatują od końca lutego do marca. Odloty zaczynają się w sierpniu. Czajka jest bardzo czujna. W obronie gniazda może zaatakować nawet człowieka. Przed odlotem gromadzą się w większe stada.

Lata z głośnym łopotem skrzydeł. Samiec wykonuje akrobatyczne loty godowe. Czajka zwyczajna[4], czajka[4], czajka pospolita[5] (Vanellus vanellus) – gatunek średniego ptaka wędrownego z rodziny sieweczkowatych (Charadriidae), zamieszkujący niemal całą Europę i umiarkowaną strefę Azji aż po Pacyfik (do Morza Japońskiego). Zimuje w Europie Zachodniej, na wyspach wschodniego Atlantyku, w północnej Afryce, basenie Morza Śródziemnego, na Bliskim i Dalekim Wschodzie oraz w Indiach. Jest to zatem jeden z bardziej rozpowszechnionych ptaków błotnych. Mimo to nie wyróżnia się podgatunków[2][6]. W Polsce, Holandii i północnych Niemczech występuje ¾ europejskich populacji. W Polsce występuje w całym kraju, choć nierównomiernie, bo najliczniej na wschodzie. Pojawia się też w niższych partiach gór. Zachodnio- i południowoeuropejskie populacje są osiadłe, ma na to wpływ łagodny klimat. Przeloty marzec-kwiecień oraz czerwiec i późniejsze miesiące. Jest to gatunek bliski zagrożenia.

Najlepsze wyniki dla rozmiaru 3×3 (9 elementów) Aktualizowane co 2 godziny

Ułóż podobne puzzle

Oceń tę grę

7.5 Twój głos:

Dodaj komentarz

Inne puzzle z kategorii Zwierzęta