Kołduny (kałduny[1]) – małe lub średniej wielkości pierogi, tradycyjna potrawa kuchni litewskiej[2], białoruskiej[potrzebny przypis], polskiej[3]. Najbardziej klasycznym nadzieniem kołdunów jest siekana surowa wołowina, łój wołowy, duszona cebula i przyprawy[2]. Ciasto na kołduny wyrabiane jest z mąki, wody, jajek i niewielkiej ilości masła[2]. Po ulepieniu kołduny są gotowane w wodzie albo rosole bądź pieczone.
Najlepsze wyniki dla rozmiaru Aktualizowane co 10 min.
Kołduny (kałduny[1]) – małe lub średniej wielkości pierogi, tradycyjna potrawa kuchni litewskiej[2], białoruskiej[potrzebny przypis], polskiej[3]. Najbardziej klasycznym nadzieniem kołdunów jest siekana surowa wołowina, łój wołowy, duszona cebula i przyprawy[2]. Ciasto na kołduny wyrabiane jest z mąki, wody, jajek i niewielkiej ilości masła[2]. Po ulepieniu kołduny są gotowane w wodzie albo rosole bądź pieczone.
Najlepsze wyniki dla rozmiaru Aktualizowane co 10 min.
Ułóż podobne puzzle
Komentarze
Oceń tę grę
Dodaj komentarz
Inne puzzle z kategorii Żywność