Filet americain

9.0 JUSTYNA 25 2021-03-17
Filet americain puzzle
25
13
0

Filet americain (americain préparé) – potrawa[1], drobno mielone mięso wołowe (polędwica lub ligawa) z dodatkiem oleju, jajek i przypraw stosowna jako pasta kanapkowa, popularna odmiana tatara (steak tartare) w Holandii i Belgii. Filet americain pod handlową nazwą Martino[2] pierwszy raz został przyrządzony w barze przekąskowym Quick[3] w 1951 roku w Antwerpii. Natomiast właściciel baru Martino[4] w Gent uważa, że to w tym barze po raz pierwszy serwowano filet americain. Lecz pierwszym miejscem, w którym podano tę potrawę pod nazwą filet americain[5] był bar American Hotel w Amsterdamie – Café Américain[6]. Dzisiaj filet americain jest oferowany jako przekąska w wielu holenderskich i belgijskich restauracjach w różnych odmianach, łagodny lub pikantny, z frytkami lub chlebem razowym. Jest również uzupełnieniem domowego menu, dostępnym w popularnych sieciach sklepów spożywczych w Holandii[7] i Belgii[8]. Chociaż w nazwie jest przymiotnik "americain" to potrawa ta nie pochodzi z Ameryki[9] lecz ma europejski rodowód.

belgia europa holandia stół owoce chleb amsterdam deser przepis danie paleciak warzywo produkować kuchnia jako sposób gotowania zastawa stołowa pomarańczowy złomek czekolada mięso stek wieprzowina płyta fast food brązowy składnik wypieki prażenie gluten brązowy chleb czerwone mięso wołowina drewniane blisko pokrojony chleb pyszne stół obiadowy stek delmonico wnętrz plasterek pokrojony pan holandia północna zachodnia europa

Ułóż podobne puzzle

Komentarze

Oceń tę grę

9.0 Twój głos:

Dodaj komentarz

Inne puzzle z kategorii Żywność