Pa amb tomàquet (kat., wym. [pa am tu'makət], hiszp. pan con tomate, pl. chleb z pomidorem) – tradycyjny kataloński sposób podawania pieczywa polegający na wtarciu w kromkę białego chleba pomidora przekrojonego na pół, pokropieniu całości oliwą oraz posypaniu solą. Czasami wciera się w kanapkę ząbek czosnku, a chleb można uprzednio podgrzać w piekarniku[1]. Na tak przygotowane pieczywo nakłada się różnego rodzaju dodatki, np. jamón serrano, fuet, anchois, chorizo, botifarra lub sery.
Najlepsze wyniki dla rozmiaru Aktualizowane co 10 min.
Pa amb tomàquet (kat., wym. [pa am tu'makət], hiszp. pan con tomate, pl. chleb z pomidorem) – tradycyjny kataloński sposób podawania pieczywa polegający na wtarciu w kromkę białego chleba pomidora przekrojonego na pół, pokropieniu całości oliwą oraz posypaniu solą. Czasami wciera się w kanapkę ząbek czosnku, a chleb można uprzednio podgrzać w piekarniku[1]. Na tak przygotowane pieczywo nakłada się różnego rodzaju dodatki, np. jamón serrano, fuet, anchois, chorizo, botifarra lub sery.
Najlepsze wyniki dla rozmiaru Aktualizowane co 10 min.
Ułóż podobne puzzle
Komentarze
Oceń tę grę
Dodaj komentarz
Inne puzzle z kategorii Żywność