Zefir (rosyjski: Зефир, może być również pisany zephyr lub zephir) jest rodzajem miękkiego wyrobu cukierniczego wytwarzanego przez ubijanie przecieru z owoców i jagód (głównie przecieru jabłkowego) z cukrem i białkami jajowymi, a następnie dodanie środka żelującego, takiego jak pektyna, karagen, agar lub żelatyna. Poza Rosją jest również szeroko znana w krajach byłego Związku Radzieckiego. Nazwa nadana po greckiemu bogu lekkiego zachodniego wiatru Zephyr symbolizuje jego delikatną, zwiewną konsystencję.
Zefir jest nieco podobny pod względem konsystencji do pianek marshmallow, Schokokuss lub krembo. Pochodzi z tradycyjnej rosyjskiej pastila, ale z dodaną białą pianą i środkiem żelującym. Forma zazwyczaj przypomina tradycyjną bezę. Jednak w przeciwieństwie do komercyjnej bezy, nigdy nie jest ostry. Zwykle ma kolor biały lub róż.
Wersje powlekane czekoladą są również szeroko rozpowszechnione. W przeciwieństwie do innych czekoladopodobnych wyrobów cukierniczych podobnych do pianek marshmallow zwykle nie zawierają one warstwy ciastek.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.