Włoszczyzna – zestaw warzyw sprzedawany w sklepach i na straganach, służący jako uniwersalny zbiór składników roślinnych do przygotowania wywaru do niektórych zup (np. zupa jarzynowa, rosół ) w tak zwanych pęczkach (w siatce lub złączone recepturką).
Na włoszczyznę składają się porcje następujących roślin: korzenie marchwi, pietruszki, selera oraz liście pora i kapusty włoskiej. Często dodawana jest cebula i nać pietruszki, sporadycznie łodyga i liście selera.
Przykładowy zestaw włoszczyzny:
3-4 korzenie marchwi
2-3 korzenie pietruszki
1/4 niedużej bulwy selera korzeniowego
1/8 małej główki kapusty włoskiej
1 por (biała część)
1-2 małe cebule
Przy sporządzaniu wywarów jarskich zazwyczaj odrzuca się kapustę i cebulę. W przypadku wywarów mięsnych, zwłaszcza rosołu, często opala się cebulę nad ogniem aż do spalenia, w celu uzyskania wyraźniejszego smaku i ciemniejszego koloru.
Wiele warzyw zostało sprowadzonych do Polski z Włoch przez królową Bonę, stąd wzięła się nazwa włoszczyzny.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.