Tarta (fr. tarte) – rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami, kremami), jak i wytrawne (np. z warzywami, grzybami, twarogiem). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej.
Kruchym ciastem wylepia się dno i brzegi specjalnej formy do pieczenia tart - okrągłej i niskiej, o fałdowanych brzegach. Istnieją trzy metody pieczenia tarty:
równocześnie surowego ciasta z wyłożonym na niego nadzieniem,
najpierw samego ciasta, a potem już upieczone napełnia się nadzieniem,
najpierw samego ciasta (często z wyłożoną suchą fasolą, która zapobiega rośnięciu ciasta ), a dopiero pod koniec pieczenia wykłada się nadzienie.
Odmianą tarty jest quiche, który różni się tym, że podawany jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym, zalanym masą jajeczną. Popularnymi we Francji tartami są: Tarta Tatin, Bourdaloue, Tropézienne, tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami i warzywna.