Łopatka to szeroka, płaska, elastyczna tarcza służąca do mieszania, rozprowadzania i podnoszenia materiałów, w tym żywności, leków, tynków i farb. Wywodzi się z łacińskiego słowa oznaczającego płaski kawałek drewna lub szyny (zdrobniała forma łacińskiego spatha, co oznacza pałasz), a więc może również odnosić się do języka, który jest depresorem. Słowa spade ( narzędzie do kopania) i spatka są podobnie wyprowadzane. Słowo szpatułka jest znane od 1525 roku w języku angielskim.
Użyj
Szpatułki są zwykle używane do zeskrobywania w obrysie miski miksującej lub do wyrównania górnej części suchej miski. Jest to narzędzie o dwóch płaskich krawędziach na elastycznym ostrzu. Łopatka jest zwykle krótka i ma około 8 cali długości. Szpachelka odnosi się również do łopatki, która służy do przewracania naleśników i pasztecików mięsnych.
W kuchni
Używanie amerykańskiego angielskiego
W przyborach kuchennych łopatka to dowolne naczynie pasujące do powyższego opisu. Jedna odmiana służy do podnoszenia i obracania produktów spożywczych podczas gotowania, takich jak naleśniki i filety (znane w brytyjskim angielskim jako plasterek ryby ).
Copyright 2023 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.