Stek z polędwicy jest odcięty od grzbietu zwierzęcia.
W powszechnym rzezi w Stanach Zjednoczonych stek jest odcinany od tylnego grzbietu zwierzęcia, kontynuując od krótkiego schabu, z którego wycina się stek T-bone, porterhouse i stek. Polędwica jest faktycznie podzielona na kilka rodzajów steków. Górna polędwica jest najbardziej ceniona z tych i jest specjalnie oznaczona do sprzedaży pod tą nazwą. Dolna polędwica, która jest mniej delikatna i znacznie większa, jest zazwyczaj oznaczana do sprzedaży po prostu jako " stek z polędwicy". Dolną polędwicę z kolei łączy się z pieczoną końcówką polędwicy.
W popularnej brytyjskiej, południowoafrykańskiej i australijskiej rzezi słowo "polędwica" odnosi się do kawałków mięsa z górnej połowy zwierzęcia, podobnie jak amerykańska krótka przystawka, podczas gdy amerykańska polędwica jest nazywana zadkiem. Ze względu na tę różnicę terminologiczną w tych krajach stek T-bone traktowany jest jako kawałek polędwicy.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.