Roujiamo lub rou jia mo (chiński: 肉夹馍; pinyin: ròujiāmó; dosłownie: „ mięso w chlebku”), znane również jako rougamo, jest jedzeniem ulicznym pochodzącym z kuchni prowincji Shaanxi i powszechnie spożywanym w całych Chinach.
Przegląd
Mięsem jest najczęściej wieprzowina, duszona przez wiele godzin w zupie zawierającej ponad 20 przypraw i przypraw. Chociaż możliwe jest użycie tylko kilku przypraw (co robi wielu sprzedawców), uzyskane mięso jest mniej aromatyczne.
Niektóre alternatywy są również dostępne. Na przykład w rejonach muzułmańskich w Xi'an mięsem jest zwykle wołowina (doprawiona kminkiem i pieprzem), aw prowincji Gansu często jest to jagnięcina. Mięso jest następnie mielone lub siekane i faszerowane „baijimo”, rodzajem płaskiego chleba. Autentyczne baijimo jest zrobione z ciasta z mąki pszennej z drożdżami, a następnie upieczone w piecu glinianym, ale teraz w wielu częściach Chin baijimo jest wytwarzane na patelni, co daje smak, który różni się znacznie od autentycznej wersji glinianej pieczonej w piecu. W zależności od rodzaju przypraw używanych do gotowania mięsa i sposobu wypieku chleba, smak roujiamo może się znacznie różnić w zależności od dostawcy. Roujiamo nie jest pełnym posiłkiem i często jest sprzedawane w postaci kombinacji z liangpi. Występuje z modyfikacjami regionalnymi w Chinach.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.